A Védett átkelő projekt legújabb tárlatvezetése, Tarr Hajnalka képzőművésszel

Közzétéve:

Magukba zart vilagok_Tarlatvezetes_Tarr Hajnalka(1)

A tárlat, melyen először láthatóak együtt magyar és német autista művészek alkotásai, a Mosoly Otthon Alapítvány 7000 darabos grafikai gyűjteményéből, és az autista művészeket összefogó akku – Autismus, Kunst und Kultur gondozásában álló alkotásokból válogat.

A magyar alkotások a Mosoly Otthon Alapítvány autista lakóotthonokban elérhető művészetterápiás programján születtek. Az országban egyedül ez a program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja.

A foglalkozás 2010-ben indult el, és jelenleg hat autistákat ellátó lakóotthonban érhető el Tarr Hajnalka képzőművész vezetésével. Az immár közel hétezer darabos rajzgyűjtemény is igazolja, hogy a művész saját, csakis önmagára jellemző világlátása teszi a rajzát megismételhetetlenné és értékessé.

Az akku e.V. 2010 júliusa óta működik Németország-szerte, felvállalva az autizmussal élő alkotók munkáinak népszerűsítését kiállítások, koncertek és felolvasások szervezésével, illetve a művészeti intézményekkel való együttműködés és hálózat kiépítésével.

Egy olyan társadalomban, ahol mindenki sokszínűsége egyenlően elfogadásra kerül, a kölcsönös megértésbe bele tartozik minden ember egyéni minőségének figyelembe vétele is. Mivel a művészet olyan eszköz, amellyel ezt a megértést hatékonyan elérhetjük, az akku e.V. az ú.n. outsider-művészetre koncentrál.

Bár a szektor egyre nagyobb nyilvánosságot kap, a hivatalos művészeti intézmények még mindig nem fogadták el teljes körűen; az akku e.V. ezen a helyzeten kíván változtatni a gyakorlati projektekkel.

„Az autisták jellemzően nem összefüggésekben gondolkodnak, hanem inkább képszerűen, ezért is fontos számunkra a művészetterápia. Az autista művészet éppen a sajátos karakterjegyeinek köszönhetően önálló művészeti területté nőtte ki magát, amelyet a meghökkentő tematika, egyedülállóan bravúros kompozíciók és tökéletes színérzék jellemzi” (Tarr Hajnalka)

https://www.facebook.com/events/1487668661538321/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>