TÓTI TOTEMEK

Közzétéve:

csom meghívó web

 

Agrár-punk, vagy új népművészet?

 

TÓTI TOTEMEK

 

Szeptember 7-én nyílik Csom Árpád tárlata a Tárt Kapu Galériában.

 

 

A Tapolcai- és Káli medence határán, a tanúhegyek ölelésében fekvő Káptalantótiban él és alkot Csom Árpád fafaragó.

Létező és képzeletbeli pásztorősök nyomdokain, mezőgazdasági munkásként – a tavasz-nyár-ősz aktív időszakai után a téli remeteség csendjében és időtlenségében a szabadság bájoló tündéreinek ihlető érintése által kezdte saját kedvére és örömére farigcsálni  a fát.

Az első tárgyakat apja nyomdokain járva kisgyermekének készítette: cifra palotát, kishajót, játékos maszkokat, rajzfilm figurákat, a média által elárasztott típus-idolokat. Később saját elképzelései alapján gazdagon díszített, egzotikus maszkok sorozatát.

Az utóbbi években kifejezetten keresi a fában, gyökerekben, ágakban a belső tartalmak kifejezését szolgáló formát, amelyből építkezhet.

Műveinek forrása az alapvető emberi tapasztalat és a spontán invenció. Az alkotások legbensőbb impulzusaiból és késztetéseiből formálódnak, bármiféle szabály vagy külső – akár kulturális – nyomás nélkül.

 

A Tárt Kapu Galéria lehetőséget teremt a hazai együttműködéseknek és európai kontextusba ágyazza a magyarországi art brut – outsider művészetet. Célunk a marginalizált személyek művészeti tevékenységének, esélyegyenlőségének segítése, a társadalmi érzékenység előhívása, a különböző szakmai területek (művészet, művészetterápia, pszichiátria, szociális szféra, társadalomtudományok, pedagógia) összekapcsolása. A Galériában két – háromhavonta rendezünk új kiállítást, hetente többször adunk otthont művészetterápiás műhelyeknek és közösségi programoknak.

 

Megnyitó időpontja: 2016. szeptember 7. 18 óra

Helyszín: Tárt Kapu Galéria, 1092 Budapest, Hőgyes Endre u. 2.

A kiállítást megnyitja Beke László, művészettörténész

A megnyitón zenél Krulik Zoltán előadóművész, a Makám együttes zeneszerzője

Az esemény kurátora és házigazdája Komáromi Erzsébet Katalin iparművész, művészetterapeuta

A tárlat megtekinthető 2016. november 15-ig.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>